Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά βοηθούν στη μακροζωίαΑμερικανοί ερευνητές δημοσίευσαν άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, αναφέροντας ότι η κατανάλωση άφθονης ποσότητας πράσινων και πορτοκαλί λαχανικών συντελεί στη μακροζωία.
Οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, εκτιμούν ότι η ωφέλεια των συγκεκριμένων λαχανικών φαίνεται να οφείλεται κυρίως στην αντιοξειδωτική δράση της ουσίας α-καροτένης που περιέχουν και η οποία είναι συγγενής της β-καροτένης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών βελτιώνει την υγεία αντισταθμίζοντας τη βλάβη στο DNA που διαχρονικά προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ερευνητές μελέτησαν επί 14 χρόνια τις περιπτώσεις περίπου 15.000 ατόμων, λαμβάνοντας δείγματα αίματος κι αναλύοντας τις διατροφικές κι άλλες συνήθειές τους. Κατά τη λήξη της 14ετούς έρευνας, περίπου 4.000 άτομα είχαν πεθάνει. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερη α-καροτένη είχαν στο αίμα τους οι άνθρωποι στην αρχή της μελέτης, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν στα επόμενα 14 χρόνια. Τα άτομα με περισσότερη α-καροτένη είχαν 39% μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους είχαν την ελάχιστη ποσότητα της αντιοξειδωτικής ουσίας στο αίμα τους.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εμφανίστηκαν συγκρατημένοι για το κατά πόσο η μείωση κινδύνου οφείλεται μόνο στην α-καροτένη ή και σε άλλους παράγοντες. Προηγούμενες εργαστηριακές έρευνες είχαν δείξει ότι η α-καροτένη είναι περίπου δέκα φορές πιο αποτελεσματική από τη β-καροτένη στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου (εγκεφάλου, ήπατος, δέρματος).
Πάντως, η έρευνα αυτή είναι ενθαρρυντική και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πολλαπλά ωφέλιμη.

HTTP://WWW.APOGEVMATINI.GR/?P=104398

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου