Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Καρότο: Ένα «θαυματουργό φάρμακο» της φύσης


Η υγεία των οστών μας, των δοντιών, των ματιών και του δέρματος, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας ωθούν σε μια πιο συχνή κατανάλωση σε καρότα. Το καρότο μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της υγείας σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες, αφού καταναλώνοντάς το, ακόμα και στη μορφή χυμού, ενισχύουμε τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της βοηθά στην αντίσταση σε μολύνσεις.
Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα αναγκαία στη διατροφή των εγκύων για τη δημιουργία και τη διατήρηση της υγείας, τόσο της μητέρας όσο και της ανάπτυξης του παιδιού. Ένας φρέσκος χυμός καρότου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου θηλασμού.
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β στα καρότα λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, που βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση κυτταρικής βλάβης. Επίσης, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, αλλά και άλλων αρνητικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη γήρανση.
Τα καρότα επίσης είναι πλούσια πηγή Καλίου κι αυτό βοηθά στο να διατηρούνται τα υγιή επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό και να μειώνονται έτσι τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μία άλλη ευεργετική για τον οργανισμό ιδιότητα του καρότου είναι η αντιοξειδωτική του δράση. Λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας φαλκαρινόλης, μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα ενισχύεται η υγεία ολόκληρου του εντερικού συστήματος.
Είναι ωστόσο γνωστό πως πολλοί αθλητές, που έχουν στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση, προσθέτουν στη διατροφή τους καρότα, λόγω του ότι προστατεύουν τον μυϊκό ιστό και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του προσφέρεται πλήρης «καθαρισμός» του οργανισμού.
Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, αφού δεσμεύουν την «κακιά» μορφή χοληστερόλης, LDL, και αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των θρόμβων του αίματος, αλλά και στην πρόσληψη των καρδιακών παθήσεων.
Τα καρότα επίσης είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τις χρωστικές δηλαδή ουσίες που χαρίζουν το χρώμα στα λαχανικά και τις οποίες το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, επειδή τα καρότα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, καλό θα είναι οι διαβητικοί να τα καταναλώνουν με μέτρο και μετά από συμβουλή του γιατρού τους.

Θερμίδες Καρότου
Καρότα ωμά (1 κιλό) 330 θερμίδες
Καρότα σαλάτα ωμά με 1 κ.σ. λαδολέμονο 176 θερμίδες
Καρότα χυμός 45 θερμίδες
Καρότα ωμά (1 καρότο) 10 θερμίδες

Κέικ καρότου

Το Φεβρουάριο στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής γιορτάζεται η «Εθνική ημέρα κέικ καρότου». Υπάρχουν αρκετές συνταγές για κέικ καρότου και αρκετές παραλλαγές, κι αυτό οφείλεται στο ότι το Μεσαίωνα που η ζάχαρη και οι γλυκαντικές ουσίες ήταν ακριβές, το καρότο κυριαρχούσε στα γλυκά λόγω της φυσικής γλυκιάς του γεύσης. Η γεύση του είναι εξαιρετική και η διαδικασία προετοιμασίας και εκτέλεσης της συνταγής είναι πολύ απλή.

Υλικά
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι (200 ml) ελαιόλαδο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 φλιτζάνια ζάχαρη (προτιμήστε μαύρη ζάχαρη)
4 αυγά
1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
500 γρ. καρότα τριμμένα
2/3 φλιτζανιού καρύδια
Λίγο βούτυρο για τη φόρμα ψησίματος
Ελάχιστο αλάτι

Για το γλάσο*

200 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
180 γρ. βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουτάκι σκόνη βανίλιας


*Μπορείτε να αποφύγετε να φτιάξετε το δικό σας γλάσο, αγοράζοντας έτοιμο με γεύση βανίλιας από αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων.

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλλα και λίγο αλάτι.

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάτε στο μίξερ, τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να απρίσει. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια το ανακατεύετε σταδιακά με το μίγμα αλευριού, μέχρι το μίγμα σας να γίνει ομοιογενές. Όταν το ετοιμάσετε, προσθέστε τα καρύδια και ανακατέψτε πάλι.

Αφού βουτυρώσετε τη φόρμα ψησίματος, ρίχνετε εκεί το μίγμα σας και το ψήνετε για 50 έως 60 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Όταν το βγάλετε από το φούρνο το αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά και το βγάζετε από τη φόρμα.

Όσο κρυώνει το κέικ εσείς προετοιμάζετε το γλάσο. Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη άχνη με το βούτυρο μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέστε έπειτα το μασκαρπόνε ή το τυρί φιλαδέλφεια, τη σκόνη βανίλιας και ανακατέψτε καλά. Όταν ετοιμάσετε το γλάσο, το απλώνετε καλά πάνω από το κέικ καρότου και... καλή σας απόλαυση!




__________________________
Συντάκτης: Θεοδώρα Κόγκα - 
Επ. Τεχνολόγος Τροφίμων
ΠΗΓΗ: PARAGOGI.NET
www.paragogi.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου